tirsdag 4. mars 2014

Interiørstiler, del 2


 Interiørstiler, del 2

Nordisk/ Skandinavisk
Den stilen som er mest regjerende akkurat no og framover i år, er den nordiske stilen. Den kom som ein komet i høst og naturen trengte seg inn ytterdøra til oss nordmenn. Møblene skal ha eit skandinavisk preg, helst laga her i norden. Dei er veldig enkle, litt retro igrunn, men med eit moderne preg.
Så var det ut med eik og inn med lyse tresorter som f.eks bjørk og gran.

Lyse hyller i bjørk er veldig trendy. Og dekoret skal sjølvsagt vere skandinativsk. Den flotte naturen ute, skal inn i stova. Skjell, kongler, skinn, kvister, drivved, røtter og steiner. No har jo naturen vert inn ei stund, eg har blanda den mye med den landlige, men no er den enda litt dristigare med f.eks dyreskaller på veggane. Kombinasjon av metall og tre er også stort.

Farger; naturen.. Eg blogga tildligere om årets farge som var blå. Dette er den natur blå, som havet/ himmelen. Men også andre naturfarger kan du ta inn. F.eks grønt eller jordfarger.

Fordelen med denne stilen er at den er ganske kjønnsnøytral, den er både urban og landlig på samme tid. Så ein kan ein gjere denne stilen til sin egen. Den kan vere ganske stram og formell, eller lun og heimekoselig.Mange bruker mye svarte elementer både i dekor og vegger, tapet og lamper.
I nordisk stil er det fy fy med kunstige materialer, glitter og glam og fluoriserande farger. 
Industriell
Den industrielle stilen er ein urban og maskulin versjon av shabby chic med mye grovere og røffere materialer. På den måten blir den litt meir "kjølig" og uformell..
Grove og uferdige eller velbrukte materialer er typiske trekk. Me tenker jern, sink, stål, mur, betong..  Veggene er ofte i mur, betong eller i gråtoner. Det er gjerne sterke konstrastfarger som bryter og gjør stilen energisk. Typiske industrielle boliger er gamle fabrikker eller industrilokaler. 

Møblene kan vere gamle arkivskap, "lockers", eller møbler med røffe detaljer med f.eks betong eller metall. Mange kombinerer den industrielle stilen med andre stilarter. Det er gjerne det mest praktiske :)Minimalisme - less is more

Minimalisme er eit uttrykk for enkelhet og reinhet. Denne stilretningen bygger på funksjonalismen og tradisjonell japansk design. Den er prega av rette linjer og stramme former. 

No er vel i grunn den reine minimalismen på veg ut, siden det er det mjuke og varme som skal inn. Men det betyr ikkje at me ikkje liker å ha det enkelt å ryddig. Men det har blitt ein anna form for minimalisme enn det var tidligere. No kombineres den gjerne med varmere elementer og farger. Slik at me kan ha ein mjuk god sofa, blomster og ryddige overflater i tillegg.
Minimalisme har ofte volum og åpne-/ moderne løsninger. Me ser ofte slikt i funkishus, men også i andre hus.
Hovedstikkordet er enkelhet. Materialene er ofte enkle og lette og fargene er ofte kvit, kvit og kvit..men no også med andre farger. f.eks grå.
Minimalisme brukes i dag meir som ein kombinasjon med andre stilarter som f.eks skandinatisk og industriell.
Maksimalisme

Dette er naturligvis motsatsen til minimalisme. Her er alt pompøst og gjerne litt utrykk frå barokken. Kunsten med maksimalisme er å skape harmoni i stedet for kaos. Eit triks kan vere å porsjonere "alt dillet" i små grupper.  
Dei som liker makimalisme bruker ofte mørke farger, tunge store møbler og mye tekstiler.
For mange blir dette litt voldsomt, så i likhet med minimalisme er dette noe som blir brukt som ein kombinasjon med andre stilater. 


Eklektisk stil

Eklektisk stil betyr "utvelgende". Det forteller i grunn seg sjølv, men det går ut på at me velger ut det me liker fra forskjellige stiler og lager vår egen blanding. Dette blir ein personlig stil som ofte er maksimalistisk.

Det er i grunn ingen interiørstil, men ein måte å forholde seg til stil på for dei som vil ha ein eigen stil eller for dei som liker mye. For at det ikkje skal bli kaos kan det vere lurt å fine ein rød tråd som kan binde tingene sammen. For eksempel å holde seg innenfor ein fargeskala. 

Her kan du ha ein sofa fra ikea, eit arvemøbel fra bestemor og ein eksotisk skulptur du har kjøpt på ferie.  P.s Bildene er tatt fra google


2 kommentarer:

nr.15 sa...

Hmm liker skandinavisk og litt industri.. altså litt eklektisk? ?
Kult å lese om de forskjellige stilene :-)
Fin kveld til deg :-)
Klem Charlotte

Torhild Bryn sa...

Ja, eg trur kansje eg har komt frem til at eg er litt eklektisk eg og.. :) hehe.. Du har jo mye skandinavisk!! Veldig stilig.. EG trur eg er på veg inn i ein skandinavisk epoke sjølv.. :)